Piąty odcinek podcastu „Polirozmowy” skupił się na istotnej roli, jaką pełni poliuretan w transporcie żywności. Dziennikarz Adam Sołtysiak, technolodzy Polychem Systems – Maciej Połyga i Przemysław Bartczak oraz gość, Paweł Kujawa – ekspert z branży logistycznej, rozmawiali o tym jak żywność dociera do konsumentów.
Dawne metody transportu żywności – jak chociażby wspomniany w rozmowie przewóz arbuzów pod zwykłą plandeką – wiązały się z dużymi problemami z zachowaniem prawidłowej jakości produktów. Dziś standardem jest transport w zamkniętych kontenerach chłodniczych, w których pianka poliuretanowa odgrywa kluczową rolę, bo to dzięki jej wyjątkowym właściwościom izolacyjnym możliwe jest utrzymanie stabilnej temperatury wewnątrz pojazdów. Za pośrednictwem swoich wyjątkowych cech, poliuretan minimalizuje przepływ ciepła między wnętrzem naczepy, w której panują zwykle temperatury od -18°C do +4°C, a otoczeniem, w którym warunki mogą być skrajnie różne. Ściany kontenerów połączone rdzeniem z pianki poliuretanowej, zapewniają bezpieczne przewożenie żywności nawet na ogromne odległości!
- Jakie są największe wyzwania branży transportu spożywczego?
- Dlaczego izolacja termiczna ma kluczowe znaczenie dla jakości przewożonej żywności?
- Jak poliuretan dba o odpowiednią temperaturę w naczepach?
- Jakie korzyści daje zastosowanie poliuretan w transporcie?
Zachęcamy do wysłuchania rozmowy w ramach cyklu Polirozmowy!